Bart Peeters ontvangt MIA's Lifetime achievement award

Bart Peeters: "Had ik vroeger zelf een brief naar De droomfabriek mogen schrijven, dan had daar in gestaan: “Mag ik later aub een Vlaamse singer-songwriter worden?” Die droom is uitgekomen, met nu zelfs de hoogste blijk van waardering tot gevolg. Ik ben de sector, het publiek en al mijn medemuzikanten heel dankbaar."

100% songschrijver

1971, Nationaal Skiffle- en Songfestival, Hove. Bart Peeters uit Boechout maakt zijn podiumdebuut. Hij is elf jaar oud en staat op de affiche tussen hippie-iconen als Ferre Grignard en Ed Kooyman. Bart begeleidt zichzelf op kazoo en op de gitaar die hij heeft gekregen van de Sint. Hij is al een paar jaar liedjesmaker en kan putten uit 1.000 eigen nummers in het Nederlands. Zijn gouden regel: niemand naäpen.

In dat eerste publieke optreden van Bart Peeters zit alles vervat wat hij later wil zijn. Het heeft alleen wat tijd gekost om het ook te worden. Het is een verhaal met episodes, obstakels en cliffhangers. Bart is dan ook televisiemaker in bijberoep.

Bart Peeters & De Radio's

Een optreden op de Nederlandse televisie leidt tot Bart Peeters & De Radio’s. Wat achteraf bekeken qua bezetting eigenlijk Bart Peeters & Soulsister was. En wat na toevoeging van Robert en Ronny Mosuse en Dany Lademacher uiteindelijk The Radios wordt. De hits volgen elkaar op, zoals I’m Into Folk en She Goes Nana, waarbij Bart gitaar en zang in het Engels voor zijn rekening neemt. Maar: “Ik geloofde op den duur zelf niet meer dat ik een popster was.

Wat volgt, is een zelden waargenomen voorbeeld van regressie. De tijd draait terug. De popster wordt terug een dienende drummer. Bij Clement Peerens Exposition, met Ronny Mosuse van The Radios en Hugo Matthysen van Beri Beri.

Vervolgens wordt die drummer een zanger die op een gitaar zelfgemaakte liedjes in de taal van Vondel brengt. Op zijn 42ste debuteert hij met ‘Het plaatje van Bart Peeters’ (2002) als Nederlandstalig artiest. De hoes is een foto van zijn eerste optreden in 1971 op het Skifflefestival in Hove. “Toen droomde ik van het leven dat ik nu dus leid.” Na 33 jaar begint zijn muzikale saga pas echt.

Een laatbloeier die nieuw lijkt

Het lijkt bij terugblik een lange omweg. Maar misschien is het zo lang wachten geweest op de juiste omstandigheden. Afhankelijk van het punt waar je begint te kijken, is Bart Peeters een laatbloeier die vroeg is begonnen en nog altijd nieuw lijkt. Of een man die op zijn 65ste ergens in het midden van zijn carrière zit. Of iemand voor wie het krijgen van een Lifetime achievement award dezelfde gevoelswaarde moet hebben als het winnen van de MIA voor Doorbraak.

De laatste woorden zijn voor hem: “Van één ding ben ik helemaal zeker na al die jaren: ik ben 100 % songschrijver.

© MIA's
Apple_Music_Badge_RGB_091217